فهرست مطالب

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا استواربکیانی، محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت صفحات 5-32

    انیمیشن ها در تربیت کودکان، جایگاه مهمی دارند. هدف این پژوهش، شناسایی، معرفی و تحلیل مولفه های تربیت شهروندی در انیمیشن های کودکان است. پژوهش در رویکرد کیفی از نوع تحلیل محتوای تلخیصی انجام گرفت. در این راستا، ابتدا مولفه های تربیت شهروندی با روش مرور نظام مند در سه مولفه دانش، مهارت و نگرش تعیین شدند. سپس 8 انیمیشن برنده جایزه اسکار براساس محبوبیت در وب سایت IMDb ، به طور هدفمند انتخاب شدند. واحد تحلیل انیمیشن ها، «صحنه» انتخاب شده است. نتایج تحلیل ها نشان داد در همه انیمیشن ها، مولفه های تربیت شهروندی وجود دارد. از بین سه مولفه، مولفه مهارت، بیشتر و مولفه دانش، کمتر مشاهده شد. از نظر توجه به مولفه ها، انیمیشن «زوتوپیا» در جایگاه نخست و انیمیشن «یخ زده» در آخر قرار گرفت. در مقایسه انیمیشن ها در زیرمجموعه مولفه ها، انیمیشن «کوکو» با 47 صحنه، بیشترین مولفه دانش (توصیف) و انیمیشن «یخ زده» با20 صحنه، کمترین مولفه دانش (شناخت) را نشان داد. انیمیشن «زوتوپیا» در33 صحنه، مهارت تجزیه و تحلیل، 21 صحنه، فهم مهارت و 29 صحنه، کاربرد بیشترین مولفه های حوزه مهارت، انیمیشن بالا در29 صحنه، مهارت تجزیه و تحلیل، 19 صحنه، فهم مهارت و3صحنه، کاربرد کمترین مولفه های حوزه مهارت را نشان داد. در مولفه نگرش «زوتوپیا» با 30صحنه در دریافت واکنش عاطفی، 16صحنه در ارزش گذاری عاطفی و20صحنه در تبلور ارزش های عاطفی، بیشترین مولفه و انیمیشن «شهر اشباح» با 24 صحنه در دریافت واکنش عاطفی، 2 صحنه در ارزش گذاری عاطفی و 9 صحنه در تبلور ارزش های عاطفی، کمترین میزان حضور مولفه ها را نشان داد. نتایج حاصل از تحلیل ها در این پژوهش، تاییدی است بر نقش انیمیشن در تربیت شهروندی که این امر لزوم آگاه سازی والدین و متخصصان تعلیم و تربیت را در استفاده آگاهانه از انیمیشن ها موردتاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: انیمیشن، انیمیشن کودک، دانش شهروندی، مهارت شهروندی، نگرش شهروندی، تربیت شهروندی
  • مصطفی مصدقی، سید مهدی شریفی*، اکبر نصراللهی صفحات 33-56
    در سال های اخیر، تغییرات فراوان و افزایش رقابت در سازمان های رسانه ای- بویژه در بخش خبر و اطلاع رسانی- کار را برای پیشبرد اهداف و سیاست های بخش خبر رسانه ها، از جمله صدا وسمیا، دشوار کرده است. در این راستا، اتخاذ سیاست های جدید از جمله جذب استعدادها می تواند سرآغازی برای حرکت سنجیده و موثر در این زمینه باشد. با توجه به اینکه شناخت ویژگی ها و استعدادهای موردنیاز برای کار در بخش خبر سازمان صداو سیما، ضروری است، این پژوهش درصدد است استعدادهای مورد نیاز را برای فعالیت در بخش خبر صدا و سیما تبیین کند. پژوهش با استفاده از روش تحلیل مضمون و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه با مدیران و سردبیران خبرصدا و سیما و دیگر افراد صاحب نظر صورت پذیرفته است. بهره مندی از ویژگی های ذاتی موردنظر، ویژگی های مرتبط با یادگیری، آموزش های متناسب و ویژگی های حاصل از تجربه، سه مضمون فراگیر ازنتایج انجام این پژوهش است.
    کلیدواژگان: استعداد شغلی، نیروی انسانی، مدیریت رسانه، بخش خبر(رسانه ملی)
  • علی دادخواه، محمد سلطانی فر*، علی جعفری صفحات 57-84
    این پژوهش با هدف شناسایی استراتژی سازمان صدا و سیما برای انتخابات ریاست جمهوری به روش آمیخته انجام گرفته است. جامعه آماری در بخش کیفی، مدیران صدا و سیمای مراکز استان ها و اساتید حوزه رسانه و در بخش کمی، اساتید دانشگاه بوده اند. در مرحله کیفی، 18 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و براساس اصل کفایت نظری و در مرحله کمی، 60 نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند. در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. در بخش کیفی تحلیل محتوای کیفی و در مرحله کمی تحلیل ماتریس سوات و ماتریس برنامه ریزی استراتژایک کمی (QSPM) بکار رفته است. نتایج تحلیل سوات نشان داد که صدا و سیما از چشم انداز خوبی برای دستیابی به تولید رسانه ای برای انتخابات برخوردار است. اهداف راهبردی در این چشم انداز عبارت اند از: تعهد، مردم سالاری و اعتمادآفرینی، خلاقیت و نوآوری، فرایندگرایی و بهبود مستمر فرایندها با تدوین و تولید محتوای با کیفیت و مدیریت رسانه ای شفاف در جهت ماموریت های رضایت مداری، عدالت محوری، روشنگری و تبیین گری. همچنین در این پژوهش، 10 عامل داخلی و 6 عامل خارجی به عنوان استراتژی های مطلوب برای انتخابات ریاست جمهوری شناسایی شد. براساس ماتریس برنامه ریزی استراتژایک کمی، جایگاه استراتژیک صدا و سیما درراستای پوشش حداکثر انتخابات ریاست جمهوری در منطقه SO قرار دارد که بر این مبنا، استراتژی های منطقه تهاجمی برای صدا و سیما مطلوب است. در نتیجه، می توان با لحاظ کردن این استراتژی ها، در پوشش بهتر انتخابات ریاست جمهوری در آینده گامی اساسی برداشت که در قالب پیشنهادات تحقیق ارایه شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی رسانه ای، سازمان صدا و سیما، انتخابات ریاست جمهوری ایران، تحلیل سوات (SWOT)
  • رامتین شهبازی، محمد عارف*، مصطفی مختاباد امرئی صفحات 85-112
    در قرن بیستم، چرخش های مطالعات زبانی در حوزه فلسفه زبان، بر بسیاری از شاخه های دیگر فلسفه، همچون مطالعات تخیل در هنر نیز تاثیر گذاشت. لودویک ویتگنشتاین در جایگاه یکی از چهره های فلسفه زبان در قرن بیستم،کوشید فلسفه زبان را از حوزه نظریه برهاند و به روش نزدیک کند. بنابراین گزاره های او- به خصوص در دوره متاخر- راهی است برای شناختن کارکردهای زبان درراستای روش مندی دستورزبان. هدف از نگارش این مقاله، دست یابی به شیوه های بسط زبان نمایشی، با نگاهی به روش دستور زبان تخیل بر پایه آرای ویتگنشتاین است. در این راستا، فیلم نامه «وقت دیگر، شاید» اثر بهرام بیضایی، برگزیده شده که بازی های زبانی تخیل در آن مشهود است. در این پژوهش، به این سوال پاسخ داده شده که چگونه روش ویتگنشتاین در دستور زبان تخیل، می تواند منجر به بسط زبان دراماتیک شود؟ بر همین اساس، این فرضیه قوت می گیرد: به نظر می رسد بیضایی، عناصر مختلفی را با درهم آمیزی دستور بازی های زبانی متفاوت تخیل درهم آمیخته تا به گسترش زبان نمایشی اثر یاری رساند. این پژوهش، براساس هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای، بر پایه روش کیفی و بر مبنای ماهیت توصیفی انجام گرفته است. براساس نتایج، روش تخیل پردازی و شکل گیری دستور بازی زبانی آن در فیلم نامه مورد نظر، دارای شکل های متفاوتی بوده و منجر شده بیضایی روش های متفاوت کلامی را در گفت و گونویسی و تصویرسازی درهم آمیزد و با روش تخیل شبکه ای، به تولید دستور زبانی ویژه دست یابد.
    کلیدواژگان: تخیل، ویتگنشتاین متاخر، بیضایی، فیلمنامه «وقت دیگر، شاید»، فلسفه زبان، درام
  • وحیدالله موسوی*، روناک رنجی صفحات 113-144

    سینمای ملی، متمایز از سینمای «جریان اصلی» یا مترادف با «سینمای هنری» نیست. فیلم های توده پسند نیز بیانگر منش های ملی و حاکی از رابطه درهم تنیده نظام ژانری و سینمای ملی اند. درعین حال، ژانرها و سینمای ملی با چالش های متعددی از حیث تعاریف، مرزبندی ها و کارکردهای گوناگون مواجه اند. ژانرها به مثابه پاره گفتارهای سینمای ملی، روندمحور و همواره در معرض تحول و بازنگری اند. هدف این مقاله، بررسی تبادلات، هم پوشانی ها، ظرفیت ها و چالش های نظریه های ژانر و سینمای ملی، مواجهه با پویش های درونی و بیرونی امر ملی و نقش تاثیرگذار دولت هاست. در این مقاله برای بررسی ظرفیت ها و چالش های سینمای ملی ژانری از روش تحلیل منطقی و استدلال قیاسی بهره گرفته شده و از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، داده های مورد نیاز گردآوری شده اند. یافته ها نشان می دهند که الگوی سینمای ملی ژانری می تواند از ظرفیت ها و امکانات ژانر و امر ملی بهره بگیرد. این الگوی کارآمد می تواند بازتاب تفاوت های فرهنگی و اجتماعی و واقعیت های چندگانه اجتماع در برهه های گوناگون باشد. لایه های معنایی و نحوی پاره گفتارهای امر ملی حاوی سنت ها، ارزش های اجتماعی و فرهنگی و واقعیت های چندگانه ملی اند. الگوی سینمای ملی ژانری می تواند با اتخاذ راه کاری انعطاف پذیر برای تعریف و بازتعریف مرزهای درونی و بیرونی اش، استمرار یابد.

    کلیدواژگان: سینمای ملی ژانری، امر فراملی، طرحواره ها، واقعی نمایی
  • امین فرخی حقیقت*، امین طیب طاهر، محمدعلی هرمزی زاده صفحات 145-176

    این پژوهش در پی بررسی و کشف گفتمان (یا گفتمان های) شکل‏گرفته پیرامون کودتای 28 مرداد در تلویزیون بی‏بی‏سی فارسی در «گزارش‏های ویژه شصتمین سالگرد کودتای 28 مرداد» است. در این راستا، از نظریه‏های گفتمان و دیپلماسی رسانه‏ای استفاده ‏شده است. روش پژوهش، تحلیل گفتمان با استفاده از رویکرد گفتمان‏ کاوی ون‏دایک است. متن موردمطالعه این پژوهش، شامل 7 گزارش است که پس از بررسی، به روش نمونه‏ گیری هدفمند انتخاب ‏شده و مورد گفتمان‏کاوی قرار گرفته است. یافته‏ های تحقیق نشان می‏دهد متون تمام گزارش‏ها از لحاظ سبک واژگانی، افراد و نهادهای مطرح‏ شده در متن، قطب‏بندی، استنادها، پیش ‏فرض‏ها، دلالت‏های ضمنی، مولفه ‏های اجماع و توافق و گزاره‏ های اساسی، شباهت‏ های بسیاری با هم دارند. براساس یافته ‏های تحقیق، اصلی‏ترین چهارچوب در دستور کار قرارگرفته در این گزارش‏ها و مستند درخصوص کودتای 28 مرداد، «چهارچوب دیپلماسی رسانه‏ای غرب» بوده که گفتمان‏های مشترکی مانند: تقویت و برجسته‏ کردن گفتمان «ملی- لیبرال»، گفتمان «ابرقدرتی آمریکا»، گفتمان «اعتدال»، تضعیف گفتمان «اسلام‏ سیاسی»، تخریب گفتمان «مارکسیسم» و رد گفتمان «مقاومت»- با توجه به مبانی فلسفی و معرفت‏ شناختی چهارچوب مورد اشاره- در هر گزارش برجسته شده‏ است.

    کلیدواژگان: کودتای 28 مرداد 1332، دیپلماسی رسانه‏ای، شبکه تلویزیون بی‏بی‏سی فارسی، گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی
  • فاطمه شکاری*، جهاندار امیری، هادی البرزی دعوتی صفحات 177-204
    یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های تولیدی رسانه ملی بعنوان بزرگ ترین، تاثیرگذارترین و فراگیرترین نهاد فرهنگ ساز و جریان ساز در جامعه ایران، بخش تولید است که نقش بسیار مهمی در اطلاع رسانی و جریان سازی بعهده دارد. با وجود مشکلات فراوان در جامعه، رسانه های بیگانه نیز با ترویج بی اعتمادی و به تصویرکشیدن نمایی تیره وتار از آینده کشور، درصدد گسترش یاس و ناامیدی هستند. با توجه به این شرایط، نقش رسانه ملی بطور عام و بخش های خبری آن بطور خاص، در امیدآفرینی بسیار موثر و حتی تعیین کننده است. این پژوهش با هدف دستیابی به شاخصه های محتوایی و ساختاری خبر امید آفرین در رسانه ملی با روش کیفی فراترکیب انجام شده است. در این تحقیق با بررسی تحقیقات پیشین در زمینه امید آفرینی از طریق رسانه ها، 41 کد باز، 13 کد محوری (مفهوم) و 11 مقوله حاصل شد. مهم ترین مقوله های حاصل این تحقیق عبارتند از: سیاست گذاری خبری مناسب در پرداختن به موضوعات دیگر کشورها، استفاده از تاکتیک ها و تکنیک های پوشش خبری، خنثی سازی اقدامات ناامیدکننده رسانه های معاند، دادن وعده های تحقق آمیز به مردم، سیاست گذاری مناسب در پرداخت به اخبار مثبت و منفی، بازنمایی چشم انداز روشن نسبت به آینده و برآیند امیدآفرین بخش های خبری.
    کلیدواژگان: خبر تلویزونی، خبرامیدآفرین، محتوای خبر، ساختار خبر، رسانه ملی (بخش خبر)
|
  • Sara Ostwarbakyani, Mahboobeh Alborzi *, Fariba Khoshbakht Pages 5-32

    Animations possess an important place in educating children. The present study aims to identify, introduce and analyze the components of citizenship education in children's animations. The research was conducted in a qualitative approach with summative content analysis method. Accordingly, first, the components of citizenship education were identified in three categories of knowledge, skill and attitude using a systematic review method. Then, eight Oscar-winning animations were purposefully selected based on their popularity on the IMDb website. “Scene” has been selected as the analysis unit. The results showed that the components of citizenship education exist in all the animations. Among the components, “skill”  was observed more and “knowledge” was observed less. According to attending the components, Zootopia was ranked first and Frozen was placed last. In the comparison of the animations according to parameters, Coco showed the highest knowledge component (description) with 47 scenes, while Frozen showed the lowest knowledge component (cognition) with 20 scenes. Zootopia showed the highest frequency in the skill, as analysis was seen in 33 scenes, comprehension in 21 and application in 29 scenes. “Up” showed the least frequency in the skill, as analysis was seen in 29 scenes, comprehension in 19 and application in three scenes. Zootopia showed the highest frequency in the attitude, as emotional reaction was seen in 30, emotional valuation in 16 and crystallization of emotional values in 20 scenes. Spirited Away showed the least frequency in the attitude, as emotional reaction was received in 24, emotional valuation in two and crystallization of emotional values in nine scenes. The findings resulted from analysis of the data in the current research confirmed the role of animations in citizenship education, and emphasizes the need to inform parents and specialists in education for the conscious use of animations.

    Keywords: animation, Children’s Animation, Citizenship knowledge, Citizenship Skill, Citizenship Attitude, citizenship education
  • Mostafa Mosadeghi, Sayyed Mehdi Sharifi *, Akbar Nasrollahi Pages 33-56
    In recent years, numerous changes and increased competition in media organizations, especially in the news and information section, have made it difficult to advance the goals and policies of the news sector of media organizations, including IRIB. In line with that, adopting new policies, including attracting talents, can be the beginning of a correct and worthy move in this field. Due to the fact that recognizing the required properties and talents to work in the news department of the IRIB is essential, this study seeks to explain the properties of the required talents to work in the news section of the IRIB. This research has been done by using the method of content analysis and data collection through interviews with managers and editors of the IRIB’s news department and other experts. Benefiting from the target inherent characteristics, properties related to learning, providing appropriate and properties resulted from the experience are the three comprehensive themes resulted from this research.
    Keywords: Occupational Talent, human resource, Media Management, News Department (IRIB)
  • Ali Dadkhah, Mohamad Soltanifar *, Ali Jafari Pages 57-84
    The current research has been conducted to identify the strategy of the IRIB for the presidential election, in a mixed-method approach. The statistical population included the IRIB’s heads of provincial stations and the professors of media in the qualitative part, and the university professors in the quantitative part. In the qualitative stage, 18 people were selected by purposeful sampling and based on the theoretical adequacy principle, and in the quantitative stage, 60 people have been randomly selected. A semi-structured interview was used in the qualitative phase and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative phase. In the qualitative part, qualitative content analysis was used, and in the quantitative stage, SWAT matrix analysis and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) have been used. The results of the SWAT analysis showed that IRIB enjoys a good prospect for achieving media production for the elections. The strategic goals in this perspective are commitment, democracy and trust-building, creativity and innovation, process-orientation and continuous improvement of processes by compiling and producing quality content and transparent media management in the direction of satisfaction-oriented, justice-oriented, enlightenment and explanation missions. Also, in this research, 10 internal factors and six external factors were identified as desirable strategies for the presidential elections. Based on the quantitative strategic planning matrix, the strategic position of the IRIB for the maximum coverage of presidential elections is located in the SO region on the basis of which, strategies in the aggressive region are desirable for the IRIB. As a result, a fundamental step can be paved to better cover the presidential elections in the future by considering these strategies, which have been presented in the form of research propositions.
    Keywords: Media Strategy, IRIB, Iranian Presidential Elections, SWOT Analysis
  • Ramtin Shahbazigharloghi, Mohammad Aref *, Mostafa Mokhtabad Emrei Pages 85-112
    In the twentieth century, the rotations of language studies in the philosophy of language have affected many other branches of philosophy, including imagination studies in arts. Ludwig Wittgenstein, in the position of one of the figures of the philosophy of language in the twentieth century, tried to shake off the philosophy of language from being merely theoretical and make it nearer to method. So, his reports -particularly in the recent era- are the ways to recognize the functions of language in line with the method-orientation of the structure. The purpose of writing this article is to access the expansion ways of dramatic language, with an eye to imaginative language structure based on Wittgenstein’s opinions. Accordingly, the scenario of “Maybe, Another Time!” by Bahram Beizaei was chosen in which the linguistic games are clear. In this research, this question has been answered: how can Wittgenstein’s method in the imaginative language structure result in the expansion of dramatic language? On this very basis, this hypothesis is strengthened: it seems that Beizaei has combined different elements by mixing various structures of imaginative linguistic games to help with the expansion of the dramatic language of the work. This research is applied in terms of the goal and qualitative in terms of the documentary data collection method, and it has been conducted based on descriptive nature. According to the results, imagination-generation and formation of its linguistic game in the addressed scenario, possesses different forms and has led Beizaei to combine different verbal methods in dialogue-writing and illustration, and achieve the production of a special linguistic structure by network imagination method.
    Keywords: Imagination, Late Wittgenstein, Beizaei, “Maybe, Another Time!” Scenario, The Philosophy of Language, Drama
  • Vahid A. Moosavi *, Ronak Ranji Pages 113-144

    National cinema is not separate from mainstream movies or equal to Art Cinema. Popular films, also, exhibit national characters and connote the intertwined relationship between the genre system and national cinema. However, both genres and national cinemas face numerous challenges regarding their various definitions, boundaries, and functions. Genres, as the essential constituents of national cinema, are processes-oriented and are constantly marked by difference, variation, redefinition, and ongoing change. This article aims to discuss the exchanges, overlaps, potentialities, and challenges of genre and national cinema theories, their confrontation with internal and external dynamics of the national matter, and the effective role of the state. In this article, the potentialities, and challenges of national-generic cinema will be analyzed through logical analysis and deductive reasoning and the data has been collected through documentary research. The findings show that the national-generic cinema paradigm can enjoy the potentialities and facilities of the national matter. This efficient paradigm can reflect the socio-cultural differences and the pluralist realities of society in different time frames. The semantic and syntactic layers of national matter utterances include traditions, socio-cultural values and pluralist national realities. The national-generic cinema paradigm can continue by employing a flexible strategy to define and redefine its internal and external borders.

    Keywords: National-Generic Cinema, Transnational Matter, schemata, Varisimiltude
  • Amin Farokhi Haghighat *, Amin Tayeb Taher, Mohamadail Hormozizadeh Pages 145-176

    The present study aims at investigating the discourse(s) shaped around 1953 Iranian coup d'état on the BBC Persian TV in the reports entitled “The 60th anniversary of the 1953 Iranian coup d'état”. Accordingly, discourse and media diplomacy theories have been used. The research method is discourse analysis using Van Dijk’s discourse analysis approach. The text under study includes seven reports collected in a purposive manner and discourse analyzed, after analysis. The research findings show that the texts of all the reports are similar to each other in terms of lexical style, persons and identities presented in the texts, polarization, citations, presuppositions, implications, the parameters of consensuses and agreement and the fundamental prepositions. Based on the findings of the study, the principal framework adopted within these documentary reports about The 1953 Iranian coup d'état is “the Western media diplomacy framework” in which common discourses such as strengthening the "national-liberal" discourse, the "American superpower" discourse, the "moderation" discourse, weakening of the "political Islam" discourse, destruction of the "Marxism" discourse, and the rejection of the "resistance" discourse, have been highlighted in each report with regard to the philosophical and epistemological basis of the aforementioned framework.

    Keywords: The 1953 Iranian coup d'état, media diplomacy, BBC Persian TV, Discourse, critical discourse analysis
  • Fatemeh Shekari *, Jahandar Amiri, Hadi Alborzi Davati Pages 177-204
    One of the most important and principal production units of the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), as the largest, most influential and most comprehensive culture-creating and stream-forming institution in Iranian society, is the news production unit of the IRIB’s Television, which plays a very important role in informing and stream-forming. Despite numerous problems in society, the foreign media also play a serious role in expanding hopelessness and despair by promoting mistrust and presenting a gloomy picture of the country's future. Considering these conditions, the role of radio and television, in general, and its news units, in particular, is very influential and even decisive in creating hope. The present research has been conducted to achieve the content and structural indicators of the promising news in the IRIB’s news with a qualitative method of meta-analysis. In this research, 41 open codes, 13 axial codes (concepts) and 11 categories were obtained by examining previous research in the field of creating hope through the media. The most important resulted categories from this study are as follows: appropriate news policy-making in dealing with the issues of other countries, using news coverage tactics and techniques, neutralizing the disappointing actions of the hostile media, making promises to people that will be fulfilled, appropriate policy-making in dealing with positive and negative news, representing a bright perspective towards future and promising outcome of the news sections.
    Keywords: Television News, Promising News, news content, News Structure, IRIB (News Unit)